REPREZENTANTUL IASIULUI: SENATORUL AGRIGOROAEI IONEL IN TOPUL ACTIVITATII PARLAMENTARE

July 7, 2013 at 8:41 pm

Finalul sesiunii parlamentare, in iulie 2013, a dat nastere la nenumarate statistici si evaluari ale performantelor legislativului rezultat in urma alegerilor din decembrie 2012.

Primul parlament al Romaniei, bazat pe votul uninominal,a marcat o serie de recorduri precum: cel mai numeros Parlament din istoria Romaniei, dar si cel mai putin productiv in termenii legislatiei aprobate. Intr-un domeniu insa activitatea noului parlament a inregistrat o crestere calitativa neta : diplomatia parlamentara.

Fostul parlament, al perioadei 2008-2012, a marcat o izolare politica si un refuz al rolului natural, de promotor al imaginii nationale si al interesului Romaniei pe scena internationala prin diplomatia parlamentara, actualul Parlament  a marcat o imbunatatire simtitoare a activitatilor in aceasta zona.

Printre parlamentarii ce s-au ilustrat cel mai bine in acest domeniu, important si sensibil, al diplomatiei parlamentare, ii putem enumera la Senat, pe reprezentantul Iasi-ului, Ionel Agrigoroaei si la Camera Deputatilor pe Presedintele Valeriu Zgonea, reprezentantul Dolj-ului.

Senatorul Ionel Agrigoroaei a reusit o activitatea impresionanta in acest domeniu, fiind singurul parlamentar roman, din ultimele doua legislaturi, ales sa organizeze un grup parlamentar de prietenie.

Este vorba de Grupul de Initiativa pentru Cooperare Parlamentara Romania-Emiratele Arabe Unite, la conducerea caruia a fost ales senatorul de catre Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica si de catre Ambasada Emiratelor Arabe Unite in Romania.

Picture Senator Agrigoroaei

Senatorul Ionel Agrigoroaei prezinta sprijinul pentru DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020.

Grupurile de initiativa pentru cooperare parlamentara bilaterala, sunt organisme create special pentru a pune bazele dialogului parlamentar si pentru a realiza constituirea grupurilor parlamentare in cele doua parlamente. Emiratele Arabe Unite sunt principalul partener economic al Romaniei in zona Golfului Arabic, partener de dialog politic, diplomatic si cultural extins.

 Din nefericire cooperarea parlamentara bilaterala nu era la nivelul dorit si necesar unor asemenea relatii si Grupul de Initiativa pentru Cooperare Parlamentara Romania-Emiratele Arabe Unite a aparut tocmai pentru a remedia aceasta situatie.

Totodata, senatorul Ionel Agrigoroaei a fost implicat si in  organizarea vizitei oficiale, a primei delegatii la nivel inalt a Emiratelor Arabe Unite la Parlamentul Romaniei  si in desfasurarea expozitiei de sprijin a Romaniei pentru orasul Dubai-Oras Candidat la Expozitia Mondiala 2020.

Totodata senatorul Ionel Agrigoroaei a fost primul senator si om politic roman invitat, in ultimii douazeci de ani ,sa faca parte dintr-o delegatie in Laos.

IONEL ASGRIGOROAEI and Prime Minister

Senatorul Ionel Agrigoroaei si Primul Ministru al Laos-ului.

Laos-ul este unul din principalii actori economici din zona Peninsulei Indochina, unul din tigrii economici ai regiunii si o tara cu un potential enorm pentru cooperarea bilaterala cu Romania.

Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost primit de Primul Ministru al Laos-ului (Thongsing Thammavong) de Ministrul Turismului si al Culturii-Dr. Bosengkham Vongdara, de Dr. Thongloun Sisoulith -Ministrul Afacerilor Externe si de Dl. Asang Laoly -Vice-Prim Ministrul Laos-ului , fiind primul parlamentar roman ce a beneficiat de un acces de un asemenea nivel in Laos.

O alta zona, ce a beneficiat de activitatea senatorului Ionel Agrigoroaei a fost relatia cu Kazahstanul.

 Senatorul a fost ales in Grupul Parlamentar de Prietenie cu Kazahstanul, tara ce reprezinta principalul partener economic al Romaniei in regiune, al doilea  investitor international in economia tarii noastre si un partener strategic pentru Romania in Asia Centrala.

kazakhstan 2050

Senatorul Ionel Agrigoroaei prezinta lucrarea STRATEGIA KAZAHSTAN 2050 a presedintelui Kazahstan-ului-Nursultan Nazarbayev.

Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost singurul parlamentar roman ales sa participe la prezentarea editiei, in limba romana, a lucrarii :Strategia Kazahstan 2050 a Presedintelui Kazahstanului-Nursultan Nazarbayev. A fost de asemenea implicat in vizita delegatiei parlamentare din Kazahstan la Parlamentul Romaniei, prima de acest fel in istoria relatiei bilaterale si in organizarea Conferintei Internationale Combaterea Crizei Economice Mondiale si Strategia Kazahstan 2050, la Parlamentul Romaniei.

Prin aceasta activitate sustinuta si marcand o serie de recorduri pentru diplomatia parlamentara, senatorul Ionel Agrigoroaei  conduce detasat in topul activitatilor parlamentare internationale in acesta legislatura.

Interesant este ca, bogata activitate internationala a senatorului nu a diminuat interesul sau pentru activitatile interne, senatorul conducand detasat in aceasta legislatura si in domeniul interpelarilor adresate Primului Ministru ( in numar de opt) si al intrebarilor ( 27 la numar)  si al luarilor de cuvant (51 de prezentari).

La Camera Deputatilor, Presedintele Valeriu Zgonea a reusit o performanta   diplomatica remarcabila. Intre punctele forte ale activitatii sale diplomatice putem enumera performanta de a fi primul Presedinte al Camerei Deputatilor invitat sa participe la Forumul Economic de la Astana ( mai 2013), cel mai important forum international de dezbatere a problemelor economiei mondiale si a masurilor necesare pentru combaterea crizei economice actuale.

Valeriu Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor-Valeriu Zgonea deschizand Expozitia de sprijin pentru Dubai-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020.

 Multumita activitatii Presedintelui Camerei Deputatilor, pentru prima data, vocea Romaniei s-a putut auzi de la tribuna acestui inalt forum.

Presedintele Valeriu Zgonea avut onoarea, gratie talentului sau diplomatic, de a fi primul lider al Camerei Deputatilor invitat sa inaugureze un vernisaj dedicat unui oras candidat la Expozitia Mondiala 2020 : Dubai-ul.

Expozitia de sustinere a candidaturii orasului Dubai pentru WORLDEXPO 2020 a fost cea mai mare din intreaga Europa si prezenta la deschiderea ei a unei delegatii la nivel inalt, a Emiratelor Arabe Unite, arata rolul important al Romaniei, gratie activitatii sale parlamentare intense.

Rolul important al diplomatiei parlamentare, conduse de liderul deputatilor, Valeriu Zgonea, trebuie marcat si prin vizita la Parlamentul Romaniei a delegatiei la nivel inalt a Parlamentului  din Kazahstan, principalul partener strategic al Romaniei.

Delegatia din UAE-Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor primeste delegatia la nivel inalt din Emiratele Arabe Unite.

Toate acestea realizari diplomatice remarcabile, arata si o noua fateta a legislativului ce si-a inceput mandatul in 9 decembrie 2012 : un parlament mai dinamic, prezent international si cu o buna activitatea la nivelul  diplomatiei parlamentare.

Entry filed under: EU diplomacy, Europe, European Union, History, Information, International Press, International Relation, News, Politics, Top news. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

PROFESIA DE MEDIATOR ESTE IN PERICOL DECLARA CONSILIUL DE MEDIERE CITY OF IASI PARLIAMENTARY REPRESENTATIVE AGRIGOROAIE IONEL GET HIGH MARKS FOR PARLIAMENTARY ACTIVITY IN 2013 SESSION


Recent Posts

RSS Latest news

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Latest news from Institute of International Relations and Economic Cooperation

 • IRICE PRESIDENT PROFESSOR DR. ANTON CARAGEA VISITED THE ROMANIAN TOURISM FAIR (NOVEMBER 2016)
  On 18 November 2016 the official visit, marking the opening of Autumn 2016-Romania Tourism Fair at the ROMEXPO Hall, in Bucharest, has taken place.Bread and Salt: Traditional welcome for H.E. Professor Dr. Anton Caragea-President General Director of Institute of International Relations and Economic Cooperation and Academician Mircea Constantinescu opening th […]
 • PRESEDINTELE IRICE PROF.DR. ANTON CARAGEA VIZITEAZA TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI (NOIEMBRIE 2016)
  In data de 18 noiembrie 2016, avut loc vizita oficiala de inaugurare a editiei de toamna a Targului de Turism al Romaniei in cadrul complexului Romexpo. Presedintele Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica al Romaniei –E.S. Prof.Dr. Anton Caragea si Academician Prof.Dr. Mircea Constantinescu primiti cu paine si sare la Targul de Turism […]
 • IONEL AGRIGOROAEI CONDUCE LISTA DE PARLAMENTARI AI PARTIDULUI ROMANIA UNITA IN VRANCEA
  Listele electorale ale anului 2016 au dezamagit in multe colturi din tara.De unde, inainte de alegerile parlamentare, partidele se laudau cu candidati curati, personalitati si actori politici cu greutate si rezultate, in final listele au fost, aproape pretutindeni, doar o noua dezamagire.Ilustrii necunoscuti si oameni adunati de pe unde vrei si mai ales nu v […]
 • IRICE PRESIDENT DR. ANTON CARAGEA OPENS THE NATIONAL AGRICULTURAL EXHIBITION
  On 29 October 2016 at the ROMEXPO Hall in Bucharest, the opening ceremony of Food and Agriculture Exhibition has taken place. Professor Dr. Anton Caragea, MA, FNS, EDA and Romanian Parliament members lead by Senator Ionel Agrigoroaei are starting their tour with a visit to HOUSE OF PANCIU (Casa Panciu)official diplomatic partner.  The exhibition had taken pl […]

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 20 other followers


%d bloggers like this: